Carta oberta al Sr. Joaquim Nadal

SOS Lloret convida al conseller, que viatjarà a Lloret dilluns que ve, a intercanviar punts de vista sobre el futur del territori de la Selva marítima i la hipotètica ampliació de la C-32 fins a Lloret.

Benvolgut conseller.

L’Associació ciutadana SOS Lloret, entitat nascuda per defensar i potenciar el patrimoni natural i cultural de Lloret de Mar i la Selva marítima, va néixer el juny del 2003. Durant el nostre any i mig de vida hem estat una de les associacions més dinàmiques del municipi, hem aconseguit mobilitzar a centenars de persones i crear debat social sobre els temes que ens preocupen.

L’associació, integrada per individus de tots els estrats socials i ideològics del municipi, està desvinculada, des del seu naixement, de qualsevol formació política. La nostra estratègia és el diàleg i la informació transparent a la ciutadania.

El que ens va fer néixer és un sentiment de rebuig, predominant al poble, davant el creixement urbanístic desmesurat que vivia el nostre municipi, un desencís davant la imposició d’un model degradat de turisme de baixa qualitat i la necessitat d’assegurar el futur econòmic, social i vital de la gent de Lloret cercant alternatives territorials i turístiques realment sostenibles.

Quan el turisme va iniciar-se a Lloret de Mar, al 1950, el municipi comptava amb 3000 habitants; avui ja quasi som 30.000: el creixement poblacional és, sens dubte, extraordinari però l’increment més fort ha estat en els darrers 5 anys, quan s’ha incorporat a la població 10.000 persones.

El preu d’aquest creixement desmesurat ha estat alt: especulació urbanística ferotge, desaparició d’espais simbòlics de la gent de Lloret, degradació del paisatge (el principal recurs d’un municipi turístic com Lloret) i tots els derivats: col·lapse circulatori intern, manca de serveis per tota la població, pèrdua de referents i sentiment identitari, desgavell a les urbanitzacions, etc.

SOS Lloret va iniciar la seva activitat fent una campanya per evitar la urbanització dels espais de Sant Quirze, Cala Banys i Costa Marcona. La seva construcció hagués incrementat amb 5000 persones més la població. Vam recollir 13.000 signatures i l’adhesió de 45 entitats. Finalment, la complicitat de l’Ajuntament i de tots els grups de l’oposició va poder aturar la urbanització d’aquests espais.

Després ens vam concentrar en dos grans eixos: el primer va ser incidir en la revisió del Pla General urbanístic de Lloret de Mar. Volem fer propostes d’ambicioses desclassificacions de terrenys, de preservació amb figures com el PEIN i el PNIN d’amplis espais i de propostes de gestió turística per tot el sector boscós, agrícola i litoral que ens resta i que és d’alt valor natural i paisatgístic.

L’altre eix és l’autopista de la Selva marítima i les alternatives possibles. SOS Lloret veu necessari millorar les comunicacions per atraure un turisme més diversificat i de més qualitat, però tenim molt clar que l’ampliació de l’autopista del Maresme (C-32) fins a Lloret resultaria la nostra perdició com a nucli turístic de qualitat.

Ens oposem al traçat, perquè degrada per sempre més una de les zones més preuades a nivell natural i patrimonial del terme municipal, com són Sant Pere del Bosc, l’àngel i les Alegries i ens oposem al concepte d’autopista, perquè creiem que no solventaria els problemes de col·lapse circulatori intern, sinó que els aguditzaria. Tenim alternatives diverses, com una via ràpida que ens condueixi a l’autopista actual, com propostes d’inversió en més transport públic, etc.

Per nosaltres és contradictori apostar per un turisme de qualitat i defensar el projecte d’autopista: no es potencia la diversificació turística començant per malmenar el principal recurs que podem oferir.

Sabem que el proper dilluns 18 d’octubre, vostè visitarà Lloret de Mar i s’entrevistarà amb el nostre alcalde i amb alguna entitat. També sabem que tindrà el calendari apretat, però li escrivim aquesta carta perquè ens agradaria molt poder intercanviar punts de vista amb vostè sobre els temes esmentats, sobre el model territorial, sobre l’autopista, sobre el model turístic, etc., temes que preocupen a tota la ciutadania lloretenca.

També ens agradaria convidar-lo a l’exposició “On Vas Lloret?”, situada a la sala polivalent de l’Antic Sindicat, i que SOS Lloret està a punt d’inaugurar: dilluns ja estarà en plena marxa. Ens agradaria moltíssim que pogués concedir-nos una part del seu temps.

Molt cordialment,

Associació Ciutadana SOS LLoret.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s